W trakcie farmakoterapii mogą nastąpić reakcje niepożądane. Skutki uboczne stosowania leków mogą wynikać z różnych przyczyn – począwszy od przedawkowania, przez interakcje z innymi środkami farmakologicznymi, a skończywszy na chorobach współistniejących. Przykładem działania niepożądanego po furaginie jest reakcja disulfiramowa. Na czym polega i czy jest niebezpieczna?
Furagina – co to za lek i kiedy go stosować?
Furazydyna to substancja wykazująca właściwości antybakteryjne. Jej lecznicze działanie jest szczególnie wartościowe w przypadku bakterii Escherichia coli, ale sprawdza się również w zwalczaniu innych patogenów np. gronkowców czy paciorkowców. Głównym wskazaniem do stosowania furaginy są wszelkiego rodzaju infekcje pęcherza i dróg moczowych. Furagina jest również używana u mężczyzn w trakcie leczenia problemów z prostatą – zarówno delikatnego przerostu, jak i w trakcie leczenia choroby nowotworowej np. po zabiegach chirurgicznych gruczołu krokowego. Ponadto leki z furazydyną mogą być wykorzystywane np. jako profilaktyka zakażeń układu moczowego po transplantacji nerki.
Reakcja disulfiramowa – efekt niewłaściwego użycia furaginy
Furagina jest lekiem dostępnym w każdej aptece bez recepty. W efekcie wielu pacjentów decyduje się na jej przesadne użycie – niejednokrotnie osoby niemające problemów o charakterze bakteryjnym decydują się na wykorzystanie furaginy, co wynika z możliwości jej łatwego zakupu. Niestety takie podejście może generować rozmaite problemy np. rozwinięcie się lekooporności, która ogranicza efektywność terapeutyczną leku.
Znacznie większym ryzykiem jest fakt, że niektórzy pacjenci bagatelizują zalecenia specjalistów i spożywają alkohol w trakcie leczenia furaginą. To bardzo nieodpowiedzialne podejście, gdyż takie połączenie prowadzi do występowania reakcji disulfiramowej. Furazydyna oddziałuje na metabolizm alkoholu do tego stopnia, że organizm (m.in. wątroba) nie są w stanie skutecznie rozłożyć spożytych napojów alkoholowych i oczyścić z nich ustroju. Oznacza to, że alkohol zaczyna się kumulować w organizmie, co w konsekwencji skutkuje zatruciem aldehydem octowym. W rezultacie pacjent odczuwa niezwykle silnego kaca trwającego przez kilka kolejnych godzin, któremu towarzyszy szereg innych niedogodności:
- uderzenia gorąca,
- silny ból brzucha,
- nudności i wymioty,
- wzmożona potliwość,
- wzrost ciśnienia tętniczego,
- przyśpieszenie rytmu serca.
Warto dodać, że furagina sama w sobie stanowi przyczynę szeregu innych objawów niepożądanych np. bóle i zawroty głowy czy szumy uszne. W połączeniu z występującą reakcją disulfiramową pacjent może mieć sporo trudności w zakresie codziennego funkcjonowania. Zatrucie może nastąpić nawet po niewielkiej ilości spożytego alkoholu.
Po jakim czasie od użycia furaginy można spożywać alkohol?
Furagina to lek, który przez długi czas utrzymuje się w organizmie człowieka. Szacuje się, że dopiero po upływie 12 godzin stężenie substancji czynnej jest bliskie zeru. Niemniej jednak należy pamiętać, że czas ten może być dłuższy np. z uwagi na masę ciała pacjenta czy tempo przemiany materii. Specjaliści zgodnie potwierdzają, że po zakończeniu leczenia furazydyną należy zrobić kilka dni przerwy od spożycia alkoholu – przypuszcza się, że po 3 dniach od farmakoterapii można zdecydować się na wypicie napoju alkoholowego.
Bibliografia:
- https://mp.pl/pacjent/leki/subst.html?id=1599
- https://www.mp.pl/pacjent/nefrologia/choroby/chorobyudoroslych/51947,zapalenie-pecherza-i-inne-zakazenia-ukladu-moczowego
- http://chpl.com.pl/data_files/2013-07-11_furaginum_teva_tab_spc_2013.06.04_clean.pdf
- https://gdziepolek.blob.core.windows.net/product-documents/doc30766/urointima-furagiactive-dokument.pdf